0
0
0
Запчастини : 0950862535 Техніка : 0508348048 Мото СТО : 0937481096

Охолоджуємось правильно

Охолоджуємось правильно

TLDR: Для тих, кому неохота читати детальні описи, коротка довідка:

рекомендуємо MOTUL Motocool Expert -37°C, MOTUL Motocool Factory Line -35°C

уточнюйте наявність у магазині.

 Кому ж цікаві деталі та нюанси використання охолоджувальних рідин, то нижче подана розгорнута інформація про мотоциклетні антифризи.

В даний час антифризи (охолоджувальні рідини) за складом антикорозійних присадок діляться на лобридний, карбоксилатний, гібридний та традиційний типи. Відповідно до класифікації поділ такий: G11, G12, G12+, G12++, G13

1) Традиційні/тосол. Основа: Етиленгліколь. Присадки: на основі силікатів, боратів, нітридів, фосфатів та амінів (одночасно). Колір: зазвичай синій. Покриває всю систему охолодження захисною плівкою з силікатів. Згодом плівка наростає досить велика, що погіршує теплообмін та знижує ефективність охолодження двигуна. При нагріві до 108 градусів присадки можуть випасти в осад. Термін життя від 05 до 2 років. Якщо рідина жовтіє через півроку, це є правильною ознакою корозії. Сумісний з G11.

2) G11-Гібридні, Traditional Coolant, Conventional Coolants, IAT (Inorganic Acid Tecnology).

Основа: Етиленгліколь. Містять неорганічні силікатні присадки: силікати, фосфати, борати, нітрити, аміни, нітрати. Колір: буває синього, зеленого чи зелено-блакитного кольору. Дія: аналогічно тосолу. Термін життя має трохи більш покращену формулу, ніж тосол, тому термін життя такого антифризу до 2 років. Сумісний: з тосолом.

3) G12-Карбоксилатні Carboxilate Coolant, OAT (Organic Acid Tecnology).

Основа: Етиленгліколь. На основі органічних карбонових кислот. Колір червоний. Захисна антикорозійна плівка має дуже малу товщину і утворюється тільки там, де є вогнище корозії. Термін життя: до 3-5 років. Сумісний: з G12+/ G12++. У жодному разі не змішувати G11.

4) G12+ - Карбоксилатні Hybride Coolant, HOAT (Hybride Organic Acid Tecnology)

(Об'єднали карбоксилатну технологію із силікатною). Основа: Етиленгліколь. Присадки: На основі органічних карбонових кислот та неорганічних. Колір фіолетовий. Дія принципу дії аналогічний G12. Термін життя: 5 років. Сумісний з G12/G11/тосол.

5) G12++ - Карбоксилатні Lobride Coolant, SOAT Coolants.

Основа: Етиленгліколь. Присадки: на основі органічних кислот з мінімальною кількістю мінеральних присадок за лобридною технологією. Колір фіолетовий. Дія принципу дії аналогічний G12/G12+. Термін життя: Температура кипіння підвищена до 135° C, і при цьому всі присадки зберігають свої властивості. Термін життя: 5 років. Сумісний з G12+/G12/G11/тосол.

6) Лобридні/G13. Основа: на відміну від своїх попередників замість отруйної етиленгіколевої основи, має нешкідливу та "екологічно чисту" гліцеринову або пропіленгліколеву основу. Колір: фіолетовий. Принципу дії аналогічний G12/G12+/G12++. Термін життя: до 10 років. Сумісний з G12+/G12/G11/тосол

З 2024 р. в наші мотоцикли заливається охолоджувальна рідина різних виробників та стандарту G11 (Колір синьо-зелений) або G12 (червоно-рожевий). Можна використовувати один на заміну іншого, але перед заміною необхідно ретельно промити систему охолодження.


Коментарі